twitter
rss


Σάββατο του Λαζάρου
Την ημέρα αυτή σε μερικά χωριά γίνεται μια λειτουργία στην εκκλησία όπου πάει ο κόσμος για να ακούσει το Λάζαρο.  Στα παλαιότερα χρόνια ομάδες παιδιών γύριζαν στα σπίτια του χωριού και έψαλλαν το Λάζαρο. Οι νοικοκυρές τους πρόσφεραν αυγά, χαλούμια και τυριά.

Κυριακή των Βαΐων
Την Κυριακή των Βαΐων παίρνουμε κλαδιά ελιάς στην εκκλησία για να μείνουν εκεί μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής.  Τότε παίρνουμε την ευλογημένη ελιά στο σπίτι μας και τη χρησιμοποιούμε για να καπνίζουμε. 
Το βράδυ όλοι πηγαίνουμε στην εκκλησία για την ακολουθία του Νυμφίου.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια τους και όλοι νηστεύουμε.

Μεγάλη Πέμπτη
Τη μεγάλη Πέμπτη το πρωί οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα αυγά και φτιάχνουν τις παραδοσιακές φλαούνες. 

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης πηγαίνουμε όλοι στην εκκλησία για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία των Παθών του Κυρίου μας.  Την ακολουθία της Σταύρωσης.  Στο μέσο της εκκλησίας τοποθετείται ομοίωμα του Εσταυρωμένου, ενώ στα δεξιά και αριστερά τοποθετούνται ομοιώματα της Παναγίας και του Αποστόλου Ιωάννη, μαθητή του Χριστού.  Την νύκτα αυτή στην εκκλησία ακούγονται τα 12 Ευαγγέλια.

Μεγάλη Παρασκευή
Η μέρα αυτή είναι μέρα μεγάλου πένθους.  Οι πιστοί νηστεύουν ακόμα και το λάδι.  Το πρωί γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου.  Το βράδυ όλοι παρακολουθούν την ακολουθία του Επιτάφιου θρήνου.  Κοπέλες ψέλνουν τα Εγκώμια ενώ άλλες κοπέλες ντυμένες μυροφόρες ραίνουν τον Επιτάφιο με αρώματα και λουλούδια.
Στη συνέχεια γίνεται λιτανεία του Επιταφίου σε πόλεις και χωριά.  Σε κάποια χωριά οι πιστοί βγαίνουν στον περίβολο της εκκλησίας για να ακούσουν τον θρήνο της Παναγίας.



Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται στις εκκλησίες η πρώτη Ανάσταση.  Ο ιερέας ρίχνει φύλλα δάφνης και πέφτουν τα μαύρα από τις εικόνες. 
Το Μεγάλο Σάββατο γύρω στα μεσάνυχτα πηγαίνουμε στην εκκλησία για να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου.  Οι πιστοί ακούγοντας το ‘Δεύτε Λάβετε Φως’ από τον ιερέα ανάβουν τις λαμπάδες τους και με το άκουσμα του ‘Χριστός Ανέστη’ όλοι ανταλλάζουν αγκαλιές και φιλιά.
Άλλο ένα έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου είναι το άναμμα της ‘λαμπρατζιάς’, μιας μεγάλης φωτιάς στην οποία ‘καίγεται’ ο Ιούδας.


Μεγάλη Κυριακή
Πάσχα Κυρίου Πάσχα.  Ημέρα της Λαμπρής, όπως συνηθίστηκε να λέγεται η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.  Τη μέρα αυτή όλα είναι φωτεινά και γιορτινά.  Παντού ακούς «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος».  Στο γιορτινό τραπέζι υπάρχει συνήθως αρνί στη σούβλα, φλαούνες και κόκκινα αυγά.
Σε πολλές κοινότητες συνηθίζεται τη μέρα του Πάσχα, αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα να διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίδια στις πλατείες των χωριών.  Τα έθιμα αναβιώνουν και όλοι είναι χαρούμενοι.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου